logo TYPET
GR | EN | FR

Διαχείριση CoViD-19 στις σχολικές δομές

Το ΤΥΠΕΤ, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμένων και των εργαζομένων του, γονέων και κηδεμόνων, σχετικά με τις αρχές  διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες, που ορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κοινοποιεί αποσπάσματα των οδηγιών του Οργανισμού, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 18.09.2020 και αφορούν σε γονείς/κηδεμόνες και μαθητές:

  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη CoViD -19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη CoViD -19, όταν βρίσκεται στο σχολείο, ο υπεύθυνος CoViD -19 της σχολικής μονάδας, επικοινωνεί με την οικογένεια για την παραλαβή του παιδιού.

Επισημαίνουμε ότι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης CoViD -19 στα παιδιά είναι:

  • πυρετός
  • βήχας

ενώ μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως:

  • δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλος, καταβολή δυνάμεων, δυσκαταποσία, απώλεια γεύσης ή/και οσμής, ναυτία / έμετος, κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις).

Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, γίνεται ιατρική αξιολόγηση από τον οικογενειακό ιατρό, με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη CoViD -19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ είναι θετικό, o γονέας του μαθητή ενημερώνει άμεσα τον Υπεύθυνο CoViD -19 ή/και τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Όσον αφορά σε μαθητή με επιβεβαιωμένο CoViD -19:

  • Μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού) εφόσον το τμήμα φοίτησης του/της μαθητή/τριας βρίσκεται σε λειτουργία.
  • Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο CoViD -19:

  • Αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι στενές επαφές (σύμφωνα με τον ορισμό του ΕΟΔΥ) του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης CoViD -19 του σχολείου.
  • Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα, επιστρέφουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά αποσπάσματα οδηγιών προς γονείς/κηδεμόνες και μαθητές.

Για περισσότερες και γενικότερες οδηγίες απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/arches-diacheirisis-ypopton-i-epivevaiomenon-peristatikon-loimoxis-covid-19-se-scholikes-monades/)

Διευκρινίζεται ότι στο ΤΥΠΕΤ δεν διενεργείται μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του CoViD-19 σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δεδομένου ότι δεν παρέχεται σχετική παιδιατρική παρακολούθηση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 697080 readPage -> done PID: 684104 addPage -> ok (readPageData: 1) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=811 START NOW