logo TYPET
GR | EN | FR

Covid-19: Απόφαση Διοίκησης ΤΥΠΕΤ: Έκτακτα Μέτρα Προστασίας των ασφαλισμένων από τον κορωνοϊό - Έναρξη εφαρμογής από 05.03.2020

Η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, με αφορμή την εμφάνιση του νέου Κορωνοϊού και στη χώρα μας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΕΟΔΥ), ενώ παράλληλα λαμβάνει και με τις δικές της υπηρεσίες όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των ασφαλισμένων.

Για τον σκοπό αυτό και μετά από απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΤΥΠΕΤ, προχωρούμε από αύριο 05 Μαρτίου 2020 στην εφαρμογή των πιο κάτω μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Κορωνοϊού και να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία των μελών μας.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν στα εξής:

 1. Έλεγχος και διαλογή κατά την προσέλευση των ασφαλισμένων στις εισόδους, από νοσηλευτή/νοσηλεύτρια
  • στη Γενική Κλινική Υγείας Μέλαθρον
  • στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Σοφοκλέους 15- 6ος όροφος)
  • στο Υγειονομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Ερμού 28-3ος όροφος)
 2. Δημιουργία χώρων απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών και αναμονή οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης.
 3. Αναστολή λειτουργίας όλων των Περιφερειακών Ιατρείων και αναβολή διενέργειας προγραμματισμένων αιμοληψιών σε:
  • Γέρακα
  • Ψυχικού
  • Πειραιά
  • Λεωφόρου Αθηνών
  • Οδού Πειραιώς
  • Οδού Ζησιμοπούλου (Αμφιθέα)
 4. Ενημέρωση των ασφαλισμένων
  • μέσω του ιστότοπου του ΤΥΠΕΤ (typet.gr)
  • με email σε εργαζόμενους
  • με ανακοίνωση σε συνταξιούχους
  • με ηχογραφημένο μήνυμα οδηγιών (τ: 210 3348000 – δ:18000)

Όλα τα πιο πάνω μέτρα αρχίζουν από αύριο και θα ισχύσουν για δύο εβδομάδες, ήτοι έως τις 20 Μαρτίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά και με δικές μας πρωτοβουλίες, θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και ανάλογα με τις εξελίξεις, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις.

Η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ επισημαίνει ακόμα ότι τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, που αφορά στην υγεία των μελών μας, αλλά και του πληθυσμού της χώρας μας, είναι θεσμική ευθύνη των φορέων υγείας, αλλά και ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς.

Το ΤΥΠΕΤ, με τα έκτακτα μέτρα προστασίας, θέλει να προστατεύσει και να ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες των ασφαλισμένων (μέλη με προβλήματα υγείας και συνταξιούχους) στους οποίους εφιστά την προσοχή, προκειμένου τα μέτρα αυτά να εφαρμόζονται με ακρίβεια και προσωπική επιμέλεια από τον καθένα, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τις ομάδες αυτές.

Μέχρι η επιστημονική κοινότητα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων από αυτόν τον ιό, απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή, κατανόηση των δυσκολιών που αναστατώνουν την καθημερινότητά μας και πιστή εφαρμογή από όλους μας, όλων των οδηγιών από τους φορείς υγείας.

Το ΤΥΠΕΤ με την υπευθυνότητα που απαιτείται αλλά και με τη σοβαρότητα που αρμόζει για την καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των μελών του, θα βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.

Για πιο αναλυτική ενημέρωσή σας παραθέτουμε: Τα 7 μέτρα προφύλαξης και Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις για τον νέο κορωνοϊό (προέλευση: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), προκειμένου να έχετε μία πλήρη ενημέρωση σε προσωπικές απορίες και ερωτηματικά.

Αυτονόητο είναι ότι αν οι απαντήσεις που παρατίθενται στα γενικά ερωτήματα σας ικανοποιούν, δεν χρειάζεται να αναζητήσετε περαιτέρω ενημέρωση.

 

Τα 7 μέτρα προφύλαξης:

 1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
 2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 3. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
 4. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τα: 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 6. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 7. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (πχ ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

 • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

ή

 • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, τ: 210 5212054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο:https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf

Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;

Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, 28 February 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 8 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

 • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 4099510 readPage -> done PID: 4099507 addPage -> ok (readPageData: 1) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=743 START NOW