logo TYPET
GR | EN | FR

Γενικός Ιατρός στα Επείγοντα (ΧΥΑ)

Ο Γενικός Ιατρός κατέχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να προσφέρει συνεχιζόμενη φροντίδα στον ασθενή που προσέρχεται με αδιαφοροποίητα συμπτώματα και ανησυχίες για την υγεία του. Η φροντίδα που προσφέρει ο Γενικός Ιατρός περιλαμβάνει την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της ασθένειας, τη διατήρηση της υγείας, τη συμβουλευτική και την εκπαίδευση του ασθενούς, τη διάγνωση και τη θεραπεία οξέων και χρόνιων παθήσεων.

Η φροντίδα αυτή συχνά επιτυγχάνεται μόνο μέσω της συνεργασίας του με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων στους οποίους παραπέμπει ο Γενικός Ιατρός τον ασθενή ή μέσω εξειδικευμένης νοσοκομειακής φροντίδας, την οποία και πάλι συντονίζει ο ίδιος.

Ο Γενικός Ιατρός ως πυξίδα και αντιπρόσωπος του ασθενή, αξιοποιεί τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών Υγείας προς όφελος του ασθενή.

Έργο του Γενικού Ιατρού είναι να θεραπεύσει τον ασθενή ή να τον παραπέμψει στις κατάλληλες ειδικότητες. Μπορεί επίσης να παρέχει τις ιατρικές του υπηρεσίες όπως κάθε άλλη ειδικότητα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Είναι ο μόνος που μπορεί να εξετάσει τον ασθενή σφαιρικά, βλέποντας όλες τις παθήσεις και γνωρίζοντας για αυτές.

Πολλοί συγχέουν τον Γενικό Ιατρό με τον Παθολόγο, ο οποίος είναι ο ιατρός των εσωτερικών οργάνων. Οι γενικοί ιατροί ασχολούνται με πάσης φύσεως προβλήματα και φυσικά με τα επείγοντα περιστατικά, αντιμετωπίζοντάς τα μέχρι εκεί που επιτρέπει η εκπαίδευσή τους.

Στον Χώρο Υποδοχής Ασθενών (Επείγοντα), το σημαντικότερο θέμα είναι η επιλογή σε κάθε περίπτωση του ιατρού της κατάλληλης ειδικότητας (triage) και η ταχεία και ασφαλής διεκπεραίωση του συνήθως μεγάλου αριθμού προσερχόμενων ασθενών. Η στελέχωση του Χ.Υ.Α. από ιατρό με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής αποσκοπεί στην αποφυγή της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων.

Ο Γενικός Ιατρός είναι αρμόδιος για:

  • την υποδοχή του ασθενή στον Χώρο Υποδοχής Ασθενών και την καταγραφή του ως περιστατικό στο βιβλίο που τηρείται στον Χ.Υ.Α.
  • τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού
  • τη διενέργεια της πρώτης κλινικής εξέτασης, και εφόσον το κρίνει, τον χειρισμό του περιστατικού και την παροχή ιατρικών οδηγιών

Σε άλλη περίπτωση ο Γενικός Ιατρός:

  • καλεί τον ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας και αναλαμβάνουν μαζί την ευθύνη για την εισαγωγή ή τη διακομιδή του ασθενή ή την παροχή των κατάλληλων ιατρικών οδηγιών
  • εφόσον απαιτείται εμπλοκή περισσότερων ειδικοτήτων, αποφασίζει για τη σειρά της κάθε κλήσης και ζητά έγγραφη έκθεση από τον κάθε κληθέντα ιατρό
  • αν κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενή, αποφασίζει σε ποιο ιατρικό τμήμα θα γίνει αυτή και η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού ολοκληρώνεται με την ευθύνη του Γενικού Ιατρού και την καταγραφή του στο σχετικό βιβλίο του Χ.Υ.Α.

Η μόνιμη παρουσία Γενικού Ιατρού στον Χ.Υ.Α. είναι επίσης απαραίτητη και για τη διαχείριση περιστατικών που πλέον εισάγονται υποχρεωτικά στο «Υγείας Μέλαθρον» για την παροχή φαρμακευτικής θεραπείας μίας ημέρας.

Σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. από την 1η Νοεμβρίου εντάσσεται στο ιατρικό δυναμικό της κλινικής «Υγείας Μέλαθρον» Γενικός Ιατρός ο οποίος θα εργάζεται καθημερινά από τις 08:00 έως τις 14:00 στον Χώρο Υποδοχής Ασθενών (Χ.Υ.Α.).

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 211663 readPage -> done PID: 211667 addPage -> ok (readPageData: 1) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=233 START NOW