logo TYPET
GR | EN | FR

Το ΤΥΠΕΤ θα έχει φωτεινό μέλλον σε πείσμα της μειοψηφίας των ολίγων

Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,

Το έργο της παρούσας Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ, πριν αλλά και εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων που ανέδειξε η πανδημία, αγκαλιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.

Οι επιτυχίες του ΤΥΠΕΤ πιστώνονται στην πλειοψηφία που συγκροτεί τη Διοίκησή του και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος της συκοφαντικής επίθεσης ορισμένων ολίγων προσώπων, μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με κακόβουλες ανακοινώσεις, το ύφος και το ήθος των οποίων δεν συνάδουν με τον σεβασμό που έπρεπε να εμπνέει σε όλους το Ταμείο μας.

Πρόκειται για ανακοινώσεις στις οποίες θριαμβεύουν το ψέμα, η λάσπη και η συκοφαντία εναντίον του Προέδρου του ΤΥΠΕΤ και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, με αφορμή την απόφαση για το πρόγραμμα της εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων του Ταμείου.

Όμως, στις ανακοινώσεις αυτές (με εξαίρεση την ανακοίνωση του συνδυασμού ΕΝΙΑΙΑ που εκφράζει τις δικές της πολιτικές απόψεις) εμφανίζονται αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, διατυπώνονται συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί και υπαινιγμοί για το ήθος προσώπων και τη δημοκρατική νομιμότητα των αποφάσεων και της λειτουργίας του Ταμείου μας, τα οποία υπερβαίνουν κάθε καλοπροαίρετη διάθεση ανοχής, ακόμα και των πιο ακραίων απόψεων.

Ως Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε ούτε τον κατήφορο, ούτε τον προεκλογικό πανικό αυτών των προσώπων, τα οποία αντί να συμβάλλουν θετικά και εποικοδομητικά στη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και στις αποφάσεις του, επέλεξαν στην πρόσφατη Ολομέλεια να αποχωρήσουν «αγωνιστικά» από την έναρξη της συνεδρίασης, για να δώσουν τη μάχη τους από τα ασφαλή χαρακώματα των γραφείων τους, συντάσσοντας τις κακόβουλες και υβριστικές ανακοινώσεις τους.

Επέλεξαν δηλαδή να μην εκπροσωπήσουν με τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους, τους εργαζόμενους που τους εξέλεξαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠΕΤ, προφανώς λόγω προσωπικής αδυναμίας, έλλειψης πειστικών επιχειρημάτων και καθαρών θέσεων, καταφεύγοντας στην τακτική της ανέξοδης αποχώρησης.

Η στάση τους έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κρισιμότητα της συγκυρίας της πανδημίας και την υπευθυνότητα που αυτή απαιτεί από όλους.

Επειδή όμως τα πρόσωπα αυτά απευθύνονται στους ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ, εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, με τη γνωστή τακτική τους ότι «ψέμα επαναλαμβανόμενο γίνεται αλήθεια», θέλουμε να δώσουμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα όσα απαράδεκτα αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους.

1. Η νομιμότητα της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ στηρίζεται στο άρθρο 9 του Καταστατικού του και η εκλογική της νομιμοποίηση προβλέπεται από σχετική υποχρεωτική απόφαση της Βουλής, με την οποία έχει δοθεί παράταση πραγματοποίησης αρχαιρεσιών σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και τους αυτοδιαχειριζόμενους φορείς υγείας μέχρι 30/06/2021, λόγω της πανδημίας του COVID-19.

2. Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων του ΤΥΠΕΤ εγκρίθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του ΤΥΠΕΤ που κατατέθηκε σε λεπτομερές 11σέλιδο έντυπο στην Ολομέλεια του Διοικητικού του Συμβουλίου υπ. αρ. 41 της 25/11/2020.

Οι αποχωρήσαντες Σύμβουλοι του ΤΥΠΕΤ ξέχασαν, πριν συντάξουν τις ανακοινώσεις τους, ότι έχουν υπογράψει τα σχετικά Συνοπτικά Πρακτικά Αποφάσεων που συντάσσονται μετά από κάθε Ολομέλεια του ΔΣ.

Στην επόμενη Ολομέλεια (αρ. 42/16.12.2020) τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Υπέγραψαν πάλι τα σχετικά Πρακτικά.

Στην Ολομέλεια αρ. 44 της 23/2/2021 το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την προετοιμασία εφαρμογής του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης και, πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό πρακτικό των αποφάσεων της συγκεκριμένης Ολομέλειας αναφέρεται κατά λέξη:

«Η Διοίκηση και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΤΥΠΕΤ συντάσσουν ήδη τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελούσιας (εκούσιας) εξόδου, το οποίο θα διενεργηθεί για το προσωπικό του Ταμείου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η σχετική ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, που σκοπό έχει τη μείωση του μισθολογικού κόστους, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Βιωσιμότητα του ΤΥΠΕΤ. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα διατεθεί ποσό ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από την εγκεκριμένη χορηγία των 11,5 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ προς το ΤΥΠΕΤ.»

Τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης του προγράμματος της εθελούσιας αποχώρησης, στις 18/03/2021, ενημερώθηκαν οι πάντες από το Προεδρείο του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ.

Όσα μέλη του ΔΣ λένε σήμερα ότι δεν γνώριζαν και δεν άκουσαν τίποτα σε αυτό το διάστημα των 4 μηνών εκτίθενται ανεπανόρθωτα, καθώς αποδέχονται για τον εαυτό τους, επιεικώς, τον ρόλο του απόντα από τα τεκταινόμενα του Ταμείου.

3. Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων του ΤΥΠΕΤ είναι δική μας επιλογή, είναι ιδιαίτερα επωφελές για το Ταμείο όπως έχει εξηγηθεί επανειλημμένα στην Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου, αφορά σε εργαζομένους που επιθυμούν πραγματικά να αποχωρήσουν και έχουν εκδηλώσει επιθυμία για αυτό και δεν επιβαρύνει οικονομικά το ΤΥΠΕΤ, δεδομένου ότι καλύπτεται συνολικά από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης του Ταμείου.

4. Το ΤΥΠΕΤ είναι διαχειριστικός οργανισμός, με αντικείμενο τη φροντίδα του υπέρτατου αγαθού της Υγείας των ασφαλισμένων του και, με γνώμονα αυτό και μόνο αυτό, η παρούσα Διοίκηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον Σχεδιασμό της Βιωσιμότητας και της Ανάπτυξής του, για χάρη των ανεύθυνων μειοψηφικών παρεμβάσεων που εδράζονται σε μικροπολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

5. Τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα, τις παίρνει η πλειοψηφία στο πλαίσιο του Καταστατικού και της δημοκρατικής λειτουργίας του Ταμείου και όχι φυσικά οι προκλητικές και εκβιαστικές συμπεριφορές της μειοψηφίας ολίγων προσώπων, ορισμένα εκ των οποίων επέλεξαν για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων να συμπορευτούν ανίερα με άλλους συνδυασμούς από εκείνους με τους οποίους εκλέχτηκαν (με λίστα και όχι με προσωπικές ψήφους).

Γνωρίζουμε ότι ενοχλούν ορισμένους όσα έγιναν με τη σφραγίδα της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ στην τρέχουσα θητεία και όσα γίνονται τώρα για την Ανάπτυξη και τη Βιωσιμότητα του Ταμείου μας, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού.

Ενοχλούν εκείνους που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, γιατί στερούνται αξιόπιστων επιχειρημάτων και εποικοδομητικής κριτικής που θα δικαιολογούσαν τον ρόλο τους.

Ενοχλούν εκείνους που κατάλαβαν ότι στο ΤΥΠΕΤ εδώ και τριάμισι χρόνια δεν υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος ούτε για παραγοντισμούς, ούτε για παρεμβάσεις και διακρίσεις υπέρ των «ημετέρων» τους.

Ενοχλούν εκείνους που διαπιστώνουν ότι η μονίμως αρνητική στάση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠΕΤ απαξιώνεται στη συνείδηση των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό όλοι αυτοί επιδίδονται σε ψεύδη και σε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, για να καταλήξουν στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαδικασιών και της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και, καθώς δεν μπορούν διαφορετικά να επιβάλλουν τις μειοψηφικές τους απόψεις, καταφεύγουν σε αντιδεοντολογικά μέσα και τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΥΠΕΤ έχει πολύ σοβαρά πράγματα εν μέσω πανδημίας αλλά και μπροστά του, για να ασχοληθεί τόσο στο τρέχον έτος, όσο και αμέσως μετά τις εκλογές, όταν (ελπίζουμε σύντομα) αυτές θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Έχουμε το δικό μας Στρατηγικό Σχέδιο Βιωσιμότητας και Ανάπτυξης που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην τριετία 2021-2023, αξιοποιώντας στο έπακρο τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε ως οικονομική στήριξη από την Εθνική Τράπεζα.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αποκλειστικά στραμμένη η προσοχή μας και ο προσανατολισμός μας.

Οι αποφάσεις και το σχέδιο για την αξιοποίηση αυτής της οικονομικής στήριξης από την Εθνική Τράπεζα είναι υπόθεση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ και των υπεύθυνων επιλογών διαχείρισης που εμείς θα κάνουμε, με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.

Μνημόνια και κρυφές συμφωνίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν μόνο στα μυαλά και στη φαντασία κάποιων, που έχουν μάθει να λειτουργούν και να σκέπτονται με ίντριγκες και καχυποψίες.

Το ΤΥΠΕΤ δεν ανήκει ως αντιπαροχή εκμετάλλευσης σε κανέναν και φυσικά ούτε σε όσους με εγωπάθεια καμώνονται τους ιδρυτές του.

Το ΤΥΠΕΤ απέδειξε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας πως έχει κάνει το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς πρόληψης και παροχών υπηρεσιών υγείας για τους σημερινούς ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους και ανταποκρίνεται σταθερά, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στις ανάγκες τους.

Το ΤΥΠΕΤ ανήκει διαχρονικά σε όλες τις γενιές των τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας και των οικογενειών τους και εμείς ως Διοίκηση έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτή την πορεία του στον χρόνο. Και αυτό θα πράξουμε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 842636 readPage -> done PID: 843448 addPage -> ok (readPageData: 1) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=905 START NOW