logo TYPET
GR | EN | FR

ΤΟ ΤΥΠΕΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

Αγαπητές ασφαλισμένες, αγαπητοί ασφαλισμένοι,

Οι παρατεταμένες ψυχοπιεστικές καταστάσεις που σχετίζονται με διάφορες παθήσεις αλλά και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής δημιουργούν την αναγκαιότητα άμεσης υποστήριξης τόσο των παιδιών όσο και των γονέων στον δύσκολο ρόλο τους.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αναπτυξιακές (αυτισμός, ΔΕΠΥ κ.ά.) και ψυχοσυναισθηματικές (κατάθλιψη, ψύχωση κ.ά.) διαταραχές στα παιδιά, με συμπτώματα τόσο ψυχοσωματικά όσο και στη συμπεριφορά τους (απομόνωση, παθητικότητα, αντικοινωνικότητα, εκρήξεις θυμού, φαινόμενα bullying απέναντι σε συνομηλίκους, απώλεια όρεξης, κοιλιακοί πόνοι, προβλήματα ύπνου κ.ά.).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το συνεχές των κρίσεων που βιώνει η κοινωνία αλλά και τις στρεσσογόνες εργασιακές συνθήκες, διαταράσσει το σύστημα της οικογένειας στο σύνολό του και προκαλεί διάχυτο αυξημένο άγχος σε γονείς και παιδιά.

Το ΤΥΠΕΤ, συναισθανόμενο απολύτως την ανάγκη για σχετική υποστήριξη και καθοδήγηση, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποζημιώνει πλέον από την 1η Δεκεμβρίου 2023 τη Συμβουλευτική Γονέων στις οικογένειες παιδιών που χρήζουν ατομικής ψυχοθεραπείας και στις οικογένειες παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Η Συμβουλευτική είναι η θεραπεία που στόχο έχει οι γονείς:

  • να αποδεχτούν το παιδί τους ως αυτόνομη προσωπικότητα,
  • να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τις αιτίες που προκαλούν τις όποιες συμπεριφορές του παιδιού τους,
  • να νοηματοδοτήσουν εκ νέου τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού τους και να δράσουν από άλλη σκοπιά,
  • να ενθαρρύνουν έμπρακτα το παιδί τους να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις στη ζωή του με ευελιξία,
  • να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας ως σύστημα.

Το ύψος της αποζημίωσης, εφόσον δοθεί έγκριση από το ΤΥΠΕΤ, θα είναι 30 ευρώ για μία συνεδρία τον μήνα.

Βασική προϋπόθεση για την αποζημίωση είναι η ύπαρξη αναπτυξιολογικής γνωμάτευσης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ή παιδοψυχιατρικής γνωμάτευσης για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους στην οποία να αναγράφεται και η συμβουλευτική γονέων.

Για τις γνωματεύσεις από ιδιώτες γιατρούς, η συμβουλευτική θα εγκρίνεται από νέο συνεργάτη του ΤΥΠΕΤ, με ειδικότητα παιδοψυχολόγου.

Στις αρμοδιότητες του νέου συνεργάτη του ΤΥΠΕΤ περιλαμβάνονται:

  • η παιδοψυχολογική αξιολόγηση,
  • η συμβουλευτική καθοδήγηση των γονέων,
  • η παραπομπή και η διασύνδεση με άλλες ειδικότητες εντός ΤΥΠΕΤ (λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ειδική παιδαγωγός, ψυχολόγος ενηλίκων, ψυχίατρος ενηλίκων).

Η διασύνδεση  μεταξύ του ψυχολόγου του παιδιού και του συμβούλου των γονέων του, στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας, κρίνεται απαραίτητη.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση  ή προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνείτε στο e-mail childsupport@typet.groupnbg.com ή στα τηλέφωνα 2103349558 (19558) / 2103349585 (19585). Για θέματα αποζημιώσεων του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας συνεχίζετε να αποστέλλετε στο e-mail pronoia@typet.groupnbg.com ή να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2103349521 (19521) / 2103349554 (19554) / 2103349539 (19539).

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 870825 addPage -> ok (readPageData: 0) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=1141