logo TYPET
GR | EN | FR

Διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης

Αγαπητές και αγαπητοί ασφαλισμένοι,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 4.8.2022, διευκρινίζεται ότι η αναγκαιότητα ιατρικής εξέτασης/επίσκεψης του ασθενούς (με φυσική παρουσία) πριν τη χορήγηση συνταγογράφησης φαρμάκων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του Ταμείου Υγείας απαιτήθηκε, ως η μόνη επιστημονικά ορθή διαδικασία, από τους ιατρούς του ΤΥΠΕΤ, κατόπιν εισήγησης των Επικεφαλής των Ιατρικών Υπηρεσιών ΤΥΠΕΤ, βάσει ανακοινώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τον Νόμο 4715/2020, άρθρο 26.

Στο πλαίσιο αυτό παρατίθεται ακολούθως απόσπασμα ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

«[ΟΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ] (…) ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με τη νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους και εντός εγκεκριμένων ενδείξεων. Οι συνταγογράφοι ιατροί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ορθή και σύννομη συνταγογράφηση κατά τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος (…)

Οι παραπάνω διατάξεις Νόμου συνιστούν υποχρεωτικούς κανόνες συνταγογράφησης.»

Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική ΤΥΠΕΤ περί εξ αποστάσεως αιτήματος φαρμακευτικής συνταγογράφησης για χρόνιες παθήσεις εκκίνησε στις 13/3/2020 ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο ανάσχεσης της διασποράς του πανδημικού ιού σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.

Στην παρούσα φάση, σε εφαρμογή αποφάσεων της Πολιτείας και της Επιτροπής Λοιμώξεων ΤΥΠΕΤ, τα εξωτερικά ιατρεία του Ταμείου Υγείας στη Σοφοκλέους, στη Γενική Κλινική «Υγείας Μέλαθρον», τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς και το Υγειονομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης λειτουργούν απρόσκοπτα. Οι ασφαλισμένοι εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από τις δομές παροχών υγείας του ΤΥΠΕΤ, αλλά και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους για συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία και αποζημιώνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών ΤΥΠΕΤ.

Η αναγκαιότητα επίσκεψης με φυσική παρουσία των ασφαλισμένων σε ιατρό ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ τη δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή της λήψης στοιχείων της συνταγής μέσω ηλεκτρονικών μέσων, διαδικασία που υφίσταται για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ.

Μετά την επικαιροποίηση της φαρμακευτικής αγωγής με φυσική παρουσία, η εξ αποστάσεως επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις επαφίεται στην κρίση του ιατρού.

Ειδικά όσον αφορά στην Περιφέρεια, το ΤΥΠΕΤ συνεχίζει τη διεύρυνση του δικτύου συμβεβλημένων ιατρών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

×
GR | EN | FR

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.

active_page: menu_3PID: 857831 addPage -> ok (readPageData: 0) https://www.typet.gr/page-briefing-view.php?id=1040