Επισκέψεις της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες & συνάντηση με τους φορείς των φαρμακοποιών

Το φάρμακο είναι το κύριο θεραπευτικό «εργαλείο» που χρησιμοποιεί σήμερα η επιστημονική ιατρική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα ερευνητικά αποτελέσματα για τη συνεχή βελτίωσή του είναι εκπληκτικά.

Η βελτίωση αλλά και η διεύρυνση της γκάμας των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ασθένειες της εποχής μας, ανακουφίζοντας τον άνθρωπο στις δύσκολες ημέρες, είναι υπόθεση κυρίως των ερευνητών που χρησιμοποιούν οι φαρμακοβιομηχανίες, σε συνεργασία φυσικά με την ιατρική επιστημονική κοινότητα, που παρακολουθεί και ελέγχει τις θεραπευτικές τους δυνατότητες.

Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, από την έρευνα, την παραγωγή, τον έλεγχο από τον κρατικό φορέα (ΕΟΦ), την αξιολόγηση-ιατρική επιλογή, είναι το φαρμακείο στο οποίο γίνεται η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς.
Έχει γίνει αναφορά στα τεύχη 172 & 173 του περιοδικού «τα νέα του ΤΥΠΕΤ», στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Διοίκησης του Ταμείου Υγείας για την υπόθεση «Φάρμακο».

Στο θέμα αυτό έχουμε αναλύσει επανειλημμένα ότι πρώτος μας στόχος είναι το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Υγείας, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Για τον λόγο αυτό και μετά από την ένθερμη σύμφωνη γνώμη των ιατρών του ΤΥΠΕΤ, έχουμε προκρίνει την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων, όχι μόνο επειδή είναι αξιόπιστα στο ίδιο επίπεδο με τα πρωτότυπα φάρμακα, αλλά γιατί έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου η θεραπευτική τους ικανότητα.

Όπως είναι γνωστό, έγιναν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στα γραφεία της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ, προκειμένου να γίνει απευθείας ενημέρωση για το ελληνικό φάρμακο και να δοθούν απαντήσεις στο ΓΙΑΤΙ έχει κατακλύσει τις χώρες της Ευρώπης, αλλά προτιμάται και ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα φάρμακα και σε άλλες χώρες του κόσμου.

typ-far-20190211a

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν μόνο προφορικές αλλά διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» το επίπεδο, την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, τις εγκαταστάσεις των οποίων επισκέφθηκαν η Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με ομάδα ιατρών του ΤΥΠΕΤ.

typ-far-20190211b

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όχι μόνο παράγουν αξιόπιστα ελληνικά φάρμακα (γενόσημα και πρωτότυπα) αλλά διαθέτουν και υψηλού επιπέδου ερευνητικές ομάδες με εκπληκτικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, που εργάζονται σταθερά και αθόρυβα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Διαπιστώσαμε δηλαδή ότι στη χώρα μας, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι «κρυμμένα διαμάντια» που ανακάλυψαν πρώτες οι ξένες αγορές του φαρμάκου, ενώ στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν την αναγνώριση που τους πρέπει, με ευθύνη και της πολιτείας που θα έπρεπε να προβάλλει και να προωθεί τα ελληνικά φάρμακα.

Η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ σε συνέχεια του ενδιαφέροντός της για το φάρμακο, συναντήθηκε και με τους συνδικαλιστικούς φορείς των φαρμακοποιών, στους οποίους ανέπτυξε την πολιτική της για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και από τους οποίους ζήτησε συνεργασία και ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια.

typ-far-20190211c

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ανταποκρίθηκαν με πραγματικό ενδιαφέρον και πρότειναν συγκεκριμένους τρόπους και διαδικασίες που αφορούν κυρίως στην επιλογή και τον τρόπο συνταγογράφησης που πρέπει να ακολουθούν οι ιατροί του ΤΥΠΕΤ, προκειμένου να φτάνει στους ασφαλισμένους το πλέον κατάλληλο και ασφαλές φάρμακο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Ακόμα, οι φαρμακοποιοί επικρότησαν την απόφαση της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων και επεσήμαναν ότι το ελληνικό επώνυμο γενόσημο φάρμακο είναι από τα πλέον αξιόπιστα διεθνώς.

Η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ θα συνεχίσει να ψάχνει, να παρακολουθεί και να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική φροντίδα των ασφαλισμένων, αξιοποιώντας «το εργαλείο» του πλέον αξιόπιστου ελληνικού φαρμάκου. Στην κατεύθυνση αυτή το προσεχές χρονικό διάστημα θα οργανώσει ειδική ημερίδα για το θέμα αυτό, με ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς και φορείς που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα και έχουν τεκμηριωμένες απόψεις.

Τ.Υ.Π.Ε.Τ. - ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ © 2019

Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Created by Pixelocracy